Tuesday, June 17, 2008

Lega sikit.......

hari ni lega sikit, dlm masa seminggu lepas, punyalah aku terlalu serabut, mana dgn keje yg melalui 1 proses yg kritikal (bukan aku terlibat sgt pun.. tapi ada jugaklah terlibat sikit hehe).

dlm pd tu pikiran aku tersgt lah tepu, beku, tumpul, padat, buntu etc etc.. sbb aku memikirkan masa depan anak sulong, tak ada pengalaman. habis kwn2 yg mana aku rasa leh minta pendapat aku tanya... pokpek pokpek... hari ni pilihan a, esok pilihan b, pagi pilihan a balik, ptg pilihan b pulak.. susahnya, walaupun ada 3 pilihan tapi 1 pilihan di keluarkan kerana nak mudah buat pilihan, supaya pilihan tu ada dua saja.

baru je dpt tau dgn pasti salah 1 pilihan tu, alhamdulillah... kalau nak terima just utk berenti sekerat jln, adakah boleh, adakah rugi duit (sudah tentu) adakah menyusahkan org lain dan adakah membantut peluang org yg sepatutnya lebih berhak.. mudah2an kita tidak kufur nikmat dgn nikmatMu Ya Allah...
Ya Allah lingdungilah aku dan keluarga ku dr ilmu yg tidak memberi manfaat, hati yg tidak kusyuk, amalan yang tidak diterima dan doa yg tidak diangkat, aminnnnnn Ya Robbal alamin.

9 comments:

lupakanje said...

dont worry..yakin la dengan kemampuan dia, doa jadikan teman hidup kita...utk kita dan kluarge kita..

izawani said...

kalau nak cerita, cerita lah terang terang... apa pilihan dia... apa ceritanya... ini, kalau tak faham ni, cuma agak, dia nak kawin kot... nak pilih bini ker laki ker kot ? Hehehehe.... Suka suka jer orang tafsir ikut hati...

dizz said...

lupakanje,

makasih atas sokongan dan doa, setuju sgt2 tuh.. like what you just said, ada kwn sini baru je pesan, kalau anak pompuan 'jgn bagi dia sayang org lain lebih dr sayang mak pak'.

dizz said...

izawani/jeen,

heheheheeeeee... haha. memang patut le org tafsir ikut suka hati, sbb samar2 ye... gini, ni pasal nak pi sambung belajar, kan yg aritu tanya jeen hal apply ke UPU tu. ada 3 pilihan:
1) upu - dpt usm
2) tesl
3) medic di mesir

tu yg kteh penin, tambah pulak dgn time ni tengah fasa kritikal migration data ke data center baru sini, tau kan?

izawani said...

Oooooo... itu ker... Anak sedara JEEN pilih UIA...asasi kejuruteraan.. tak pilih.. tapi dia ada dua pilihan saja (satu lagi matrik)... dia minat engine... so, dia terus pilih UIA. Akak kteh minat apa ? Terus ajer amik mana yang minat kalau dah semuanya dapat... hehehehe...

izawani said...

Pasal migration tu tauuuuu... tapi tak tau kesannya pada sistem... kot la just pindah mesin jer... orang operasi buat kot ? Cuma kteh kena conf. semula apa apa connection kot ? Itu jer la yang JEEN faham...

Anonymous said...

pasai migration tu, gawat gak tu, tambah pulak dekat2 nak generate penginapan pel baru plus yg nak masuk daftar ujung bln ni.. tapi alhamdulillah dah ok kebanyakkannya, hari jumaat sabtu kami berkampung kat pk, dah lama tak keje irrugular hrs cam tu, geng operasi tidoq pej, pd awalnya ingat semua ok je, just pindah data je, tapi banyak gak stored procedure ilang, data ilang.., tapi boleh recover balik jugak la, lagi 1 open client 15.5 tak ngam ngan pb9. depa tak test selum tu, tu yg jadi kelam kabut. ingat dulu migration kita dr ingres ke pb, ok kan smooth je... kali ni dia bagi kepala tu penin pala sama.

izawani said...

Cadangan sapa buat data center tu ? Bos ker ? Hehehe...

dizz said...

tak tau la asai cadangan mai dr mana.. I tau pun bila dah confirm nak buat, kos semua (harware+software le kot), high availability, disaster recovery etc brapa million tah, ada catit 1.7 ada catit 3, mana satu yg betui tah, server tu brapa terrabyte tah.. ada 4 semua, 2 jln, 2 lagi backup, malas nak ambek tau sgt, biaq pi kat org muda2lah... hari ni mai keje pagi2 manyak kojeeee, tak larat angkat tipon, ni dah ok sikit.

oh ya tahniah anak menakan yg dpt asasi UIA, terra tu.