Wednesday, June 25, 2008

Pantang Larang Lepas Bersalin - part 1

Apa pendapat kwn2, hal pantang larang lepas bersalin ni.. hehe... pendapat aku nntilah kendian2 kita cerita, saja nak mula sikit dulu.

Dah berderet-deret anak ni, boleh ka dikatakan experienced mother ha?, dlm bab bersalinlah dan dlm pantang ajelah, dlm bab mendidik lain pulak. yg ni lagi mencabar dan aku masih belajar!

Bersalin anak sulong mak aku tak leh jaga pasai dia pun sakit (cancer - dia dah buat first operation tapi lepas beberapa ketika sakit dia dtg balik), aku di tranfer ke rmh makmertua, part ni aku really sayang makmertua pasai dia jaga aku dgn sebaik2nya... aku pulak dgn takdak pengalaman langsung (anak bongsu takpernah ada adik), tak tau apa2 pun kecuali thru bacaan, tapi bila betul2 dah bersalin, kena praktikallah, nak mandi baby pun takut, langsung sepanjang dlm pantang anak sulong samapi beberapa ketika lepas tu, tak pernah mandi baby sekali pun. terkenang betapa besar jasa makmertua aku tu kan...

Makmertua aku ni yg best, dia bukan jenis strict semacam, kami even pi shopping di penang (dah dekat nak habis pantang) masa nak raya, tapi disbbkan nak tinggal baby kat sorang mak saudara (maknyang) tu yg tinggal sekali dgn nenek suami, aku terpaksa lah ikut cakap nenek, kena pakai paku kat rambut dgn mengikatnya kuat2 dan cucuk paku di tengahnya, takpe lah, buat je lah...
Tapi balik rmh makmertua, aku boleh lepaskan rambut, taklah mcm sesetengah org yg strict yg kena ikat cekang2... mungkin jugak sbb tinggal dgn MIL, takada lah org yg nak tegur kalau jln pace cam biasa pun.. (hai tak leh tahan kalau aku terpaksa berlakun jln pelan2 mcm org sakit, walhal tak sakit)...

Semuanya acceptable for me di rmh makmertua, sbb dia pun banyak pengalaman, dia tak strict... nntilah sambung, kena pi kursus pulak... adoiiiiiii.

2 comments:

cen said...

best ekk...mak mentua sporting..
saya dulu mak sendiri yg jaga, strict gile..

dizz said...

tunggu tu baru part1, akan dtg berpat2 nanti, jgn terkezut udah ler!