Wednesday, June 11, 2008

Sifat manusia

Teringat 1 ceramah agama ustaz dr mesir (org mesir real) yg sgt hensem (yg tu perkara pertama yg aku notice about this ustaz hehe) yang sgt fasih kecek klate, kata ustaz,

kita manusia ni Allah jadikan sifat/attribute sama saja, cuma yang membezakan ialah percentage sifat2 itu, cthnya:-

Manusia

Sifat-sifat (dlm percentage)

Jujur Sabar Amanah Prihatin Penyayang Panas Baran Boros Kedekut Pembohong
Manusia A 10 50 5 10 80 10 90 80 5
Manusia B 50 70 60 80 10 80 50 10 5
Manusia C 80 10 99 90 50 70 10 10 2


Yang di atas tu hanyalah contoh, kita ni di mana? tergolong berat yg mana kurang yang mana, kita mungkin lebih tahu tentang diri kita, atau org yang rapat dgn kita dpt menilai.

2 comments:

gOLdDiAMOnD said...

walau, kadang-kadang kita terlepas pandang, kita yang sepatutnya tahu di mana kedudukan kita..

cen said...

mna yer kita...acik tak pasti...yg pasti, terlalu bnyk kelemahan lagi...