Monday, December 29, 2008

jln-jln makan angin

26/12/08 pagi2, kami berenam beranak + 1 keluarga kwn suami bertolak ke jeti kuala perlis nak ke langkawi, punyalah ramai org, isk isk ramai sungguh, dah silap pilih masa (mungkin time cuti sek beginilah kat mana2 tempat tumpuan pelancong).

sib baik dpt jugak tiket feri kul 11:00pagi walaupun terpaksa beratur panjang nak beli. alhamdulillah selamat sampai di jeti kuah (khabarnya laut agak beralun pd musim sekarang tapi mungkin bot tu ok, jln smooth dan lancar).

keluar dr jeti, telefon kereta sewa yg dah siap booking, kami ambil 2 kereta yg harga biasa sewanya rm80/buah tapi dek kerana peak season, sewa naik jadi rm120/buah, begitu jugak chalet yg kami sewa pun harga naik bila time ramai2 ni.

masa kat jeti aku tengok ramai org (termasuk yg dtg secara rombongan), bawa beg plastik biru terang, beg kedai Idaman Suri, membuat aku curious apa benda yg depa beli ni, beg2 kedai lain pun ada tapi taklah sebanyak beg biru tu. jadi dlm kepala aku, aku mesti singgah idaman suri, tak mau terlepas ni heheh..

kami dok sana 2hari, 1st day jln2 ke pantai cenang, awana porto malai, round sana sini, tapi anak2 dok ingat nak terjun swimmingpool saja.. lain2 tak minat, yg mak pulak dok ingat nak shopping ja... mlm dpt shopping sat, pagi2 the next day tengah sejuk2 awal2 pagi, anak2 dah nak terjun swimming pool lagi, isk isk budak2 ni... the husbands pulak pegi beli tiket feri utk balik.

lepas breakfirst kami ke gunung mat cincang tempat cable car (tak minat sgt2 naik cable car ni, tapi dah pegi dgn kwn2, takpelah kasi can, nnti sampai sana dok bwh je). tapi bila sampai sana, punya lah ramai org beratur beli tiket jadi depa pun cancel. dlm pd tu aku sempat beli 2 helai kain batik.


2 org anak di tempat cable car, nun di belakang, cable car sayup2 atas puncak bukit, seriunya.




lepas tu balik ke kuah, nak shopping punya pasal, cancel makan t/hari, tapi tak sempat pegi jugak ke idaman suri, ismail group pun jadilah, frust frust..

tiket feri kul 3:00pm. masa sampai kat jeti kuah nampak plastik biru idaman suri tu banyak jugak, macam sama banyak masa nak dtg, tersgt2 banyak make me wonder apa bendalah yg dia org ni beli kat kedai tu, aku cuba2 nak tanya tapi nampak kumpulan plastik je, tuannya tah yg mana satu. alhamdulilah kami selamat sampai, pastu tersgtlah lapar dan singgah makan laksa kola perlih. sedapnya dpt jugak makan laksa kat 1 kedai yg famous tu, lum bangun dr meja dah org org tunggu nak duduk.

itulah jln2 makan angin, balik rmh poket kosong.

3 comments:

lupekanje said...

jalan sakan tuuu..
lama dah tk pi Kola perlih...tingat pertemuan pertama kita kt sinun lebih seploh tawon dulu kannn..
so, sampai la ni, tatau aper dia depa isik dlm pastik biru tu yer....hahaha...siann..
pegi la lagi...bukan jauh sgt pun...cam kami ni baru la jauh...

dizz said...

haha ha'a sampai sudah tak tau apa benda dlm plastik biru tu.. kempunan, tu lah org ajak gi idaman suri tu tak sempat, ubah nak sejukkan hati, partner cakap "nnti kita mai berdua ja.. mai pagi balik ptg." alah cakap ja, bukan jadi pong... cen dpt gi tangkak, nilai suma2 tu kteh lak kempunan...

jacker said...

Although from different places, but this perception is consistent, which is relatively rare point!
nike dunk